Als je registratie gelukt is, begin je met de subsidieaanvraag. Dit doe je in het aanvraagformulier voor ‘Solidarity Projects’. In het aanvraagformulier staan in het Engels vragen over jullie idee voor jouw buurt, stad, dorp of regio. Vul jullie antwoorden zo uitgebreid mogelijk in het Engels of in het Nederlands in.

Eén persoon uit jullie groep moet als wettelijk vertegenwoordiger de aanvraag doen namens de groep. Deze persoon is eindverantwoordelijk voor de subsidie, het uitvoeren van het project en het verslag na afloop.  Spreek binnen jullie groep af, wie deze rol oppakt en verdeel de rest van de taken zo dat iedereen in de groep evenveel doet.

Vind je dit ingewikkeld? Vraag dan een organisatie in jouw omgeving om hulp. Dit kan bijvoorbeeld het buurthuis bij jou om de hoek zijn of het jongerenwerk in jouw woonplaats. Weet je nog steeds niet wie je hiervoor kunt benaderen, neem dan contact met ons op. 

Let op dat je alleen kans maakt op geld als jullie met een groep van minimaal vijf jongeren tussen de 18 en 30 jaar zijn. 

Zo vraag je subsidie aan:

 1. Ga naar het online aanvraagformulier  en kies bij Open Calls  ‘Solidarity Projects'.
 2. De Europese Commissie zet het aanvraagformulier online voor de deadline van het European Solidarity Corps. Vul het aanvraagformulier in:
  -Volg het formulier van boven naar beneden. Het verandert namelijk op basis van wat je aanvinkt;
  -Bij het invullen van je PI-code verschijnen je organisatiegegevens automatisch. Blijft het veld ‘Type of organisation’ leeg? Dan heb je in de URF niet alle gegevens ingevuld;
  -Voor het berekenen van subsidie voor je reiskosten gebruik je de officiële kilometerberekening van de Europese Commissie. In het formulier vul je het aantal kilometers voor een enkele reis in, maar het subsidiebedrag is voor de heen- en terugreis;
  -Weet je bij sommige onderdelen niet wat je moet invullen? Zoek het op in de handleiding voor het aanvraagformulier.
   
 3. Voeg de bijlages toe aan het aanvraagformulier:

  -Declaration of honour: de declaration of honour is onderdeel van het online aanvraagformulier. Download deze, print het uit, onderteken het en scan het in. Deze scan voeg je toe als bijlage.

  -Activiteitenprogramma (overzicht van je projectactiviteiten)

  Je kunt maximaal vijf bijlages toevoegen. 
   
 4. Verstuur je aanvraag online en vóór de deadline. Je verstuurt je aanvraag met de knop ‘Submit’. De bijlages worden automatisch meegestuurd. Het is niet de bedoeling om je formulier ook per e-mail of post te versturen. Aanvragen die we op die manier ontvangen, nemen we niet in behandeling. Let op: de deadline is altijd om 12.00 uur ’s middags!

Na ongeveer acht weken hoor je of je subsidie is toegekend of afgewezen.
Er zijn drie deadlines in het jaar. 

Inspiratie nodig? 

Je kunt bijvoorbeeld als Solidariteitsproject:

 • Een moestuinproject met ouderen uit jouw wijk starten;

 • Een kookcursus opzetten voor jongeren uit een asielzoekerscentrum en jongeren uit jullie dorp;

 • Een voetbaltraining voor kinderen uit de wijk organiseren die normaal geen mogelijkheid hebben om te trainen bij een sportclub.  

Beschikbare subsidie voor 2019

In 2019 heeft het Nationale Agentschap in totaal per subsidiemogelijkheid de volgende bedragen beschikbaar voor subsidie: 

 • Europese Vrijwilligersprojecten: € 2.227.156,-
 • Europese Werkervaringsplekken en Banen: € 264.704,-
 • Solidariteitsprojecten: € 262.418,-

Deadlines 2019

In 2019 kun je vóór onderstaande deadlines je subsidieaanvraag indienen:

 • 1 oktober, 12.00 's middags (voor projecten die starten tussen 1 januari en 31 mei 2020)
Cookies:

Deze website maakt gebruik van cookies:

Accepteren Weigeren