Voor jongeren

Via het European Solidarity Corps kun je vrijwilligerswerk doen, een solidariteitsproject starten, een werkervaringsplek kiezen of gaan werken in een ander land binnen Europa. Je hebt de keuze uit verschillende soorten projecten. Maar een ding hebben ze gemeen: Ze zijn gericht op solidariteit. Als je meedoet aan zo’n project help je dus andere mensen of de samenleving.

Voor wie?

Je kunt je aanmelden voor het European Solidarity Corps als je tussen de 17 en 30 jaar oud bent. Je kunt pas vanaf je 18e ook daadwerkelijk aan de slag. Om deel te kunnen nemen, moet je akkoord gaan met de missie en beginselen van het European Solidarity Corps. De missie is het opbouwen van een meer inclusieve samenleving: een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Wil jij dus andere mensen helpen en maatschappelijke problemen aanpakken? Dan zit je goed. 

Waarom deelnemen?

Het is natuurlijk een leuke ervaring om in het buitenland te wonen, te werken en te leven. Je maakt nieuwe vrienden, leert een compleet andere cultuur kennen en je leert misschien wel een nieuwe taal. Ook leer je vast en zeker veel over jezelf. Dat je tijdens deze ervaring ook nog nuttig werk doet voor de maatschappij, maakt het nog mooier. Werkervaring in het buitenland staat goed op je cv. Dit kan je helpen als je na afloop in Nederland (of ergens anders in Europa) een baan zoekt. Na afloop van het project krijg je een certificaat als bewijs van deelname. Mocht je nog verder willen studeren/leren, dan kan deze ervaring ook van belang zijn. En heb je een tijdje niet zoveel gedaan? Dan is dit je kans om weer actief te worden en aan de slag te gaan.  Kortom: het European Solidarity Corps biedt je de kans om zinvol werk te doen en tegelijk je kansen op een baan of vervolgstudie te vergroten.

Wat voor soort projecten?

Je kunt via het European Solidarity Corps drie dingen doen: vrijwilligerswerk, werkervaringsprojecten of solidariteitsprojecten.

Als vrijwilliger kun je twee tot twaalf maanden aan de slag in een ander (Europees) land bij maatschappelijke organisaties. Dit kunnen kleine stichtingen zijn, maar ook grote organisaties. Van kunstsector tot de zorg en van vluchtelingenorganisatie tot milieubescherming: Je kunt kiezen uit allerlei verschillende projecten. 

Voorbeelden van activiteiten:

  • Hulp aan pas aangekomen asielzoekers.
  • Begeleiding van kinderen bij naschoolse activiteiten.
  • Werken met mensen met een beperking in een centrum voor maatschappelijk werk.

Check voor meer informatie de lijst met soorten projecten/thema’s.

Zoek je een baan of werkervaringsplek? Dan kun je een werkproject zoeken. Deze worden in de loop van het jaar opgezet door overheden, ngo's en commerciële organisaties die op maatschappelijk gebied actief zijn. Houd het EURES-portaal hiervoor in de gaten en selecteer bij de filters 'Sociaal werk' in de 'Solidariteits-context'. 

Heb jij een briljant idee waarmee je jouw woonwijk, stad of regio helpt? Dan kun je samen met minimaal 4 andere jongeren tussen de 18 en 30 jaar een solidariteitsproject organiseren. Als je niet weet waar je moet beginnen helpt een jongerenwerker of coach jou daarbij.

Voorbeelden van activiteiten:

  • Helpen met de verzorging van huisdieren van ouderen uit jouw stad.
  • Een wijkfeest organiseren met bijv. een taal- en kookcursus van buren. 
  • Een voetbaltraining voor kinderen uit de wijk organiseren die normaal geen mogelijkheid hebben om te trainen bij een sportclub.  

De verschillen tussen de European Voluntary Service en het European Solidarity Corps

Eerst kon je vrijwilligerswerk in een ander Europees land doen via de European Voluntary Service. Nu kun je Europees Vrijwilligerswerk doen via het European Solidarity Corps. Er zijn een paar kleine verschillen. Ze staan hier op een rijtje.

De veranderingen

Meer weten?

De Europese Commissie heeft alle vragen rondom het European Solidarity Corps op een rijtje gezet. Lees ze hier!

FAQ's

Hoe werkt het aanmelden?

Check bovenstaande video!