Werkervaring

Tijdens een Europese Werkervaringsplek of Baan gaat een jongere betaald aan de slag in een project bij een organisatie in een ander land uit de Europese Unie. Een buitenlandse jongere kan zo dus in Nederland werken of een Nederlandse jongere in het buitenland. Op die manier kan de jongere werkervaring opdoen in het buitenland, zich verder ontwikkelen en uiteindelijk makkelijker werk in het thuisland krijgen. Jouw organisatie krijgt subsidie om een jongere te laten werken in een project. Hoe dat werkt lees je hier.

Let op: deze subsidielijn vervalt in de programmaperiode 2021-2027.

Het is dus niet meer mogelijk hier subsidie voor aan te vragen.

Wat betekent het aanbieden van een Europese Werkervaringsplek of Baan voor jouw organisatie?

Van jongerenwerk tot milieubescherming en van kleine stichting tot grote organisatie: alle maatschappelijke organisaties uit alle sectoren kunnen jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit heel Europa een plek geven. Solidariteit en betrokkenheid spelen een belangrijke rol op de werkplek. Deze interculturele uitwisseling biedt jouw organisatie:

  • Ontwikkeling op sociaal, cultureel en taalgebied;
  • Een meer divers team;
  • Innovatie in projecten;
  • De kans om met financiële ondersteuning voor extra mankracht waardevolle projecten op te pakken waar weinig geld voor is, maar die wel heel belangrijk zijn voor de maatschappij;
  • Meer capaciteit om op internationaal niveau te werken;
  • Meer dynamiek binnen de organisatie.

Wat regelt jouw organisatie voor een jongere met een Europese werkervaringsplek of baan? 

Jouw organisatie werkt de deelnemer in, regelt een contract, betaalt een vergoeding of salaris en is verantwoordelijk voor het projectmanagement. 

Een jongere tussen de 18 en 30 jaar kan voor 2 tot 6 maanden op een werkervaringsplek aan de slag. Een baan kan tussen de 3 en 12 maanden duren. 

Zo werkt het

Meld jouw organisatie aan voor een Quality Label

Voor je subsidie kunt aanvragen voor je project moet je eerst een Quality Label aanvragen. Een aanvraag voor een Quality Label kan ieder moment worden ingediend. Hou er wel rekening mee dat je aanvraag binnen zes weken wordt beoordeeld, dus dien deze aanvraag ruim voor de deadline in.

Meer informatie

Dien je subsidieaanvraag voor een Europese werkervaringsplek of baan in

Doe dit vóór een van de drie deadlines die er per jaar zijn.

Meer informatie

Vind Europese werknemers voor jouw project

Zoek zelf geschikte jongeren of reageer op hun sollicitaties. Match? Regel alle officiële papieren.

Meer informatie

De Europese werkervaringsplek of baan gaat van start!

De voortgang van je project laat je zien in de Mobility Tool+.

Meer informatie

Maak zichtbaar wat je doet

Het project loopt en je bent vast en zeker trots op wat je doet. Deel dit ook met anderen en laat zien wat je bereikt! Inspireer anderen door de ervaringen en successen te delen en haal zo alles uit jouw project.

Deel het project

Rond het werkproject af

Na afloop van je project dien je een eindverslag in en ben je beschikbaar voor eventuele controle door het Nationaal Agentschap.

Meer informatie
bgie