Skip to main content
  • 26-30 mei 2025
  • Vlaanderen, België
  • Deadline: 19 januari

26 - 30 mei 2025 | Aanmelden voor 19 januari | Dit seminar vergroot je competenties in het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen het jongerenwerk.

Wat is het? 

De snelle ontwikkeling van opkomende technologieën zoals AI biedt kansen en uitdagingen voor de inclusie van jongeren. Hoewel door technologie ongelijkheid kan aanhouden, heeft het ook een enorm potentieel om educatieve ervaringen te personaliseren en aan te passen, en in te spelen op uiteenlopende leerbehoeften en -stijlen. Als jeugdleider en jongerenwerker mis je echter vaak de kennis en middelen om dit potentieel op een verantwoorde en effectieve manier te benutten.

Deze Peer Learning Activity is de eerste in een cyclus van activiteiten die wordt georganiseerd onder de strategische NA-samenwerking op het gebied van digitaal jongerenwerk (SNAC DYW). Dit is een langetermijnproject van Erasmus+ over digitale inclusie en diversiteit, gericht op het bevorderen van digitaal jongerenwerk in heel Europa. Het richt zich op het waarborgen van gelijke toegang tot digitale technologieën en het bevorderen van inclusieve omgevingen voor alle jongeren. Met name jongeren uit kansarme milieus of jongeren met een beperking.

Wat leer je? 

Deze Peer Learning Activity wil deze kloof dichten door een unieke ruimte te bieden voor kennisuitwisseling, samenwerking en projectontwikkeling, met de focus op:

  • Inzicht in AI en de impact ervan op onderwijs: Verken de theoretische fundamenten en praktische toepassingen van AI in onderwijsomgevingen;
  • Kennis delen over inclusieve AI-aangedreven tools: Leren over en verkennen van bestaande AI-tools en -frameworks met een focus op hun potentieel voor het bevorderen van inclusie.
  • Inzicht in goede en inclusieve praktijken (inclusief de voorwaarden die de ontwikkeling van die praktijken mogelijk maakten);
  • Praktische ervaring bieden bij het ontwerpen en plannen van projecten binnen Erasmus+/ESC die gebruikmaken van opkomende technologieën om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van jongeren die worden geconfronteerd met uitsluiting in hun gemeenschappen.
  • Netwerken en partnerschapsopbouw: Bevorderen van samenwerking tussen jongerenorganisaties uit verschillende Europese landen om gezamenlijke projecten te ontwikkelen en te implementeren.

Deze Peer Learning Activity bestaat uit interactieve workshops, groepswerksessies en presentaties op basis van niet-formele onderwijsmethoden. Deelnemers krijgen de kans om te:

  • Leren van experts: in contact te komen met AI-onderzoekers en -beoefenaars die sleutelconcepten introduceren en best practices delen.
  • Bestaande AI-tools verkennen: experimenteren met en kritisch beoordelen van verschillende educatieve tools en platforms.
  • Partnerschappen opbouwen: netwerken met collega's uit heel Europa om samenwerkingen op te zetten voor projectimplementatie.
  • Meedoen aan peer learning: verschillende praktijken en leerervaringen van deelnemers, experts en veldbezoeken presenteren en uitwisselen.
  • Gemeenschappelijke uitdagingen en mogelijke oplossingen bespreken om activiteiten met AI veiliger en inclusiever te maken op basis van de gepresenteerde praktijken en input.

Voor wie? 

Deze activiteit is vooral geschikt voor:

  •  Jongerenwerkers die goede praktijken met AI kunnen presenteren en geïnteresseerd zijn in netwerken, het ontwikkelen van projecten en het opdoen van inspiratie.
  • Jongerenwerkers die rechtstreeks met kansarme jongeren werken, enige ervaring hebben met digitale tools en bereid zijn om AI te gebruiken om met hun doelgroepen in contact te komen.

    We nodigen vooral mensen uit om zich aan te melden die te maken hebben gehad met inclusie en het overwinnen van barrières. Dit kan bijvoorbeeld betekenen (maar is niet beperkt tot) dat je te maken hebt gehad met sociale, economische of geografische hindernissen, een alleenstaande ouder bent met een minderheidsachtergrond, een jongere die in een geïsoleerd, landelijk gebied woont of een transpersoon die de transitie doormaakt met een gebrek aan emotionele steun. Deze activiteit is niet mogelijk zonder jou. 

Praktische informatie en kosten

De eigen bijdrage is € 75,- per persoon. De reiskosten en kosten voor training, accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. Er wordt Engels gesproken tijdens de training.

Er is een online onboardingbijeenkomst op 16 april 2024 van 10.00 tot 12.00 uur die deelnemers dienen bij te wonen.

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden kan tot 19 januari 2025 via de website van SALTO-YOUTH; eenmalige registratie is hiervoor vereist. Op 3 februari hoor jij of je bent geselecteerd. Neem voor meer informatie contact op met Esther Schelvis via e.schelvis@nji.nl.

Terug naar Agenda

bgie