Skip to main content

Vrijwilligerswerk

Wil je iets goeds doen voor een ander en tegelijkertijd ook zelf een unieke ervaring beleven in het buitenland? Dan is Europees Vrijwilligerswerk misschien wel wat voor jou! Ben je tussen de 18 en 30 jaar, dan kun je via het European Solidarity Corps als vrijwilliger aan de slag in een ander Europees land. En dat kost je bijna geen geld. Je leest hier hoe je dat aanpakt.

Stappenplan

Wat brengt vrijwilligerswerk jou?

Een Europees Vrijwilligersproject geeft je niet alleen de mogelijkheid om iets goeds te doen voor anderen, maar biedt jou ook de kans om nieuwe dingen te leren, jouw eigen vaardigheden uit te breiden en fantastische avonturen te beleven.

Deze pagina gaat over Europees Vrijwilligerswerk. Klik hier om meer te weten te komen over de centrale actie Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp.

  • Je doet zinvol werk;
  • Je maakt nieuwe vrienden;
  • Je leert een andere cultuur kennen;
  • Je leert misschien een nieuwe taal;
  • Je leert veel over jezelf;
  • Je doet nuttig werk voor anderen;
  • Het staat goed op je cv.

Hulp nodig of vragen?

Wij helpen je graag bij het beantwoorden van vragen of bij het geven van advies. Neem contact met ons op.

Zo werkt het

1

Ontdek de mogelijkheden

Ben je tussen de 18 en 30 jaar en wil je (bijna gratis) als vrijwilliger aan de slag in een project in (een buurland van) Europa?

Meer informatie
2

Meld je aan als vrijwilliger

Ben je overtuigd? Meld je dan aan en vul je account met informatie over wat je wilt doen, waar je wilt werken en wat je kan.

Lees hoe het werkt
3

Vind jouw droomproject

Laat organisaties contact met jou opnemen of zoek zelf naar vrijwilligersprojecten in de database.

Start jouw zoektocht
4

Ga van start!

Yes, na maanden van voorbereiding is het zover: je gaat starten met jouw project! Bekijk hoe je wordt begeleid.

Meer informatie
5

Deel jouw ervaringen

Inspireer anderen door jouw ervaringen te delen. Doe dit bijvoorbeeld op Instagram of houd een blog bij.

Bekijk de tips
6

Krijg een certificaat

Als je meedoet met een project via het European Solidarity Corps ontvang je na afloop een certificaat, de Youthpass.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Dat kost je in principe niks! Je reiskosten worden vergoed, je gastorganisatie zorgt voor een woning en voor eten of eetgeld, en daarnaast krijg je ook nog maandelijks zakgeld. Hoeveel zakgeld dat precies is verschilt per land, maar ligt meestal tussen de € 100 en € 150 in de maand.

Hier staat geen vaste termijn voor, maar we raden aan om je in elk geval zes maanden van te voren te gaan oriënteren. Meestal duurt het wel een paar weken of maanden voordat alles geregeld is. Daarbij zetten organisaties meestal zo’n 6-8 maanden van te voren hun vacatures online. Het is slim om je op tijd in te schrijven en dan regelmatig even op de European Youth Portal te kijken of er nieuwe vacatures zijn. Zo heb je de tijd om verschillende projecten met elkaar te vergelijk en te zoeken tot je jouw droomvacature hebt gevonden!

Er zijn heel veel verschillende projecten binnen het European Solidarity Corps, met één gemeenschappelijke deler: je draagt met je vrijwilligerswerk bij aan de gemeenschap waarin je vrijwilligerswerk doet. Zo zijn er projecten waarin je werkt met kinderen uit een achterstandssituatie, activiteiten onderneemt met eenzame ouderen, je dieren verzorgt of op een biologische boerderij werkt. Er zijn projecten waar je bijdraagt aan een circulaire economie, je kinderen ondersteunt op scholen of praktisch aan de slag gaat met het kappen van bomen of het aanleggen van een terrein. Of projecten waarbij je een organisatie helpt met het ontwikkelen van hun communicatie. En ga zo maar door!

In de Volunteering database van de European Youth Portal kun je alle opties bekijken.

Dat verschilt enorm per project, zo kun je heel actief buiten bezig zijn of juist veelal op kantoor zitten. Maar er zijn ook enkele dingen hetzelfde: je doet gemiddeld 32-26 uur vrijwilligerswerk per week, het is dus een voltijd vrijwilligerswerkprogramma. Daarnaast ben je elke week twee dagen vrij én zul je meedoen aan trainingen waarbij je andere vrijwilligers ontmoet.

Corona heeft een grote impact op internationaal vrijwilligerswerk, maar toch gaan er heel veel projecten ook nu gewoon door. Soms in een wat andere vorm, waarbij ook een deel van het werk online plaatsvindt. Dit verschilt echter erg per land en per organisatie. We raden je daarom aan om hierover in goed overleg te gaan met je zendorganisatie en met je gastorganisatie voordat je definitieve afspraken maakt.

bgie