Training | YouthFirst: Fostering Mental Health and Well-Being in Youth work
- 12-16 mei 2025
- Dommeldange, Luxemburg
- Deadline: 15 maart
12-16 mei 2025 | Aanmelden voor 15 maart | Deze training pakt de groeiende uitdagingen op het gebied van mentale gezondheid aan waarmee jongeren worden geconfronteerd. Krijg tools, deel inzichten en bouw veerkracht op door ervaringsgericht leren in een ondersteunende en bemoedigende ruimte.
Wat is het?
In een wereld waarin snelle veranderingen onze relaties en onze manier van communiceren en interacteren vormgeven, is het belangrijker dan ooit om de mentale gezondheid van jongeren aan te pakken en eraan te werken. Daarbij spelen jongerenwerkers in heel Europa een cruciale rol bij het bieden van ondersteuning
en het zorgen voor stimulerende ruimte voor groei en ontwikkeling. Het is daarom cruciaal om personen die die ondersteunende rol vervullen uit te rusten met kennis, tools en peer-netwerken.
Deze training pakt de groeiende uitdagingen op het gebied van mentale gezondheid aan waarmee jongeren worden geconfronteerd, waaronder de druk om door complexe sociale en digitale omgevingen te navigeren. Bovendien is het een stap dieper in het begrijpen van de uitdagingen, behoeften en realiteiten van jongeren door die uitdagingen aan te pakken via zelfgestuurd leren, begeleide workshops, dialoog met jongeren, reflecties en peer support.
Wat leer je?
Aan het einde van deze training gaan deelnemers naar huis met een gepersonaliseerde toolkit van mindfulness- en welzijnsstrategieën, meer zelfvertrouwen bij het aanpakken van de mentale gezondheid van jongeren en een sterk netwerk van leeftijdsgenoten.
De doelstellingen van de training zijn:
- De dialoog openen met professionals in het veld van jongerenwerk over vragen met betrekking tot de mentale gezondheid van jongeren;
- Een ruimte bieden om antwoorden te vinden op specifieke uitdagingen waarmee professionals in het veld van jongerenwerk worden geconfronteerd met betrekking tot de mentale gezondheid van jongeren;
- Een meeslepende ruimte bieden voor het verkennen van verschillende welzijns- en mindfulness-tools.
- Een platform bieden voor professionals in het veld van jongerenwerk om de stemmen van jongeren, hun uitdagingen en ideeën voor verbetering te horen
Onze aanpak:
Mentale gezondheid is een complex spectrum van kennis, praktijken, benaderingen en manieren van werken en in die drie dagen zal het niet mogelijk zijn om ze allemaal aan te pakken. Er zal echter een immersieve, diepgaande verkenning van verschillende tools en praktijken worden geïmplementeerd volgens verschillende leeromgevingen en tools: zoals sensorische, cognitieve, emotionele en op zintuigen gebaseerde leerprocessen zullen worden gefaciliteerd om verschillende leerstrategieën voor diverse deelnemers te garanderen.
Om dit te garanderen, zal het volgende worden geboden:
- Immersief leren: een hele dag zal worden gewijd aan het verkennen van praktische tools voor mentale gezondheid, welzijn en mindfulness om deelnemers te voorzien van bruikbare bronnen.
- Directe dialoog met jongeren: een studiereis zal kansen creëren voor jongerenwerkprofessionals om rechtstreeks met jongeren in contact te komen en nieuwe perspectieven te krijgen op hun behoeften, uitdagingen en aspiraties op het gebied van mentale gezondheid.
- Brave Space voor open discussie: Het programma zal prioriteit geven aan het creëren van een ondersteunende omgeving om ervaringen, uitdagingen en oplossingen te delen waar deelnemers zich comfortabel bij voelen.
- Cross-Sector Collaboration: Training zal kansen bieden om inzichten te krijgen van professionals in de geestelijke gezondheidszorg, directe dialogen te voeren met jongeren en perspectieven uit te wisselen met collega's in het jongerenwerk.
Voor wie?
Deze training is vooral bedoeld voor jongerenwerkers.
Praktische informatie en kosten
De eigen bijdrage voor deze training is € 75,- per persoon. De kosten voor training, accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. Er wordt Engels gesproken tijdens de training. Als deelnemer slaap je in een eenpersoonskamer.
Programma-structuur:
Dag 0: Avondwelkom met een receptie;
Dag 1: Openingssessies, groepscohesieactiviteiten;
Dag 2: Hele dag boeiende verkenning van tools voor geestelijke gezondheid;
Dag 3: Study visit voor directe dialoog met jongeren, ontwikkeling van persoonlijke toolkit en het delen van inzichten.
Meer informatie en aanmelden
Aanmelden kan tot 15 maart 2025 via de website van SALTO-YOUTH. Eenmalige registratie is hiervoor noodzakelijk. Op 4 april hoor jij of je bent geselecteerd.