Skip to main content
Solidariteitsproject

In de geschiedenisboeken van Reanchello, Michael, Vesla, Derillio en Revelino stond maar weinig over onderwerpen die hen sterk aan gaan: de geschiedenis van de zwarte gemeenschap en het slavernijverleden. Door workshops en excursies te organiseren nemen ze met ‘Building Strong Communities’ het heft in eigen handen. nn

‘Building Strong Communities’ is een Solidariteitsproject en is opgezet door een Amsterdamse vriendengroep die elkaar kent uit de muziekwereld. Zij vinden het belangrijk dat andere jongeren leren over de historie van hun voorouders en multicultureel Nederland. Om dat te bereiken ze organiseren verschillende activiteiten. Soms is dat door middel van muziek, bijvoorbeeld via danslessen in de Antilliaanse tambú, en soms via lezingen of museumbezoeken. Het European Solidarity Corps liep een dag met hen mee op excursie.   

Graven naar de wortels van de zwarte gemeenschap

“Want weten waar je vandaan komt, is belangrijk om te weten waar je naar toe moet. ” Met die woorden besluiten Revelino Pinas (26) en Derillio Alexander (28) de introductie in de aankomsthal van Station Bijlmer ArenA - het startpunt van de excursie. Revelino en Derillio leerden elkaar vijftien jaar geleden kennen in een drumformatie. Nu nemen zij een groep jonge deelnemers uit het hele land op sleeptouw voor een ontdekkingstocht door Amsterdam-Oost, langs plekken die te maken hebben met  het slavernijverleden.

De eerste stop is The Black Archives: een archief met een gigantische collectie van duizenden boeken over zwarte activisten en emancipatiebewegingen in Nederland. Op een zolderkamertje aan de Zeeburgerdijk vertelt medeoprichter Mitchell Esajas de jongeren over het Nederlands kolonialisme en over Anton de Kom, die daar tegen streed. Dat de spreker en de luisteraars daarbij omgeven worden door literatuur die nauwelijks wordt behandeld in het Nederlandse onderwijs, is illustratief voor het doel van dit Solidariteitsproject.

Wie zijn we en waar komen we vandaan?

“Ik ben aan het onderzoeken vanwaar ik kom. Wat mij maakt tot wie ik ben vandaag”, vertelt deelneemster Layzmina (26) terwijl we wandelen naar het Tropenmuseum: de volgende bestemming. Zij zag een aankondiging voor de excursie langskomen op Facebook en besloot zich op te geven. “Want mijn verleden is niet alleen dat van Aruba, waar ik geboren ben, maar ook dat van de stad waar ik woon, Amsterdam.”

Ook de andere jongeren zien de excursie als onderdeel van de zoektocht naar hun identiteit. “Of het zijn de ouders die de jongeren opgeven voor onze activiteiten”, vult Revelino aan. “Zij vinden het vaak minstens zo belangrijk dat hun kinderen leren over hun afkomst, helemaal omdat ze zelf in een tijdperk zonder internet opgroeiden en geen toegang hadden tot deze informatie.” 

Een Solidariteitsproject om van te leren

In het Tropenmuseum bezoekt de groep de tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’, waar je ziet hoe de erfenissen van slavernij en kolonialisme vandaag de dag nog zichtbaar zijn in Nederland. De excursie eindigt bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in een zonovergoten Oosterpark. Na een middag vol beladen verhalen keren de deelnemers zichtbaar geraakt huiswaarts. 

Het zijn echter niet alleen de deelnemers op wie dit Solidariteitsproject impact maakt. “Het organiseren van deze activiteiten brengt ook onszelf veel,” zegt Revelino. “Ikzelf ben bijvoorbeeld gegroeid in het plannen en vooruitdenken.” Derillio vult aan: “Ik ben gaan begrijpen dat je eerst moet nadenken over de resultaten die je wilt halen, en pas daarna over de activiteiten. Zo breng je jouw boodschap het beste over. En de gouden tip bij het opzetten van een Solidariteitsproject? Gebruik je netwerk, doe onderzoek naar je onderwerp en vooral: sta achter alles wat je doet! ” 

Wil jij ook een Solidariteitsproject opzetten en zo de wereld een beetje mooier maken? Bekijk op deze pagina hoe je dat doet!

Terug naar Overzicht

bgie