Buurtevenement georganiseerd door scoutingjongeren
Dagmar, Joris, Marciano, Renzo en Rob kennen elkaar van Scouting Hubertus-Brandaan in Leidschendam-Voorburg. Door het opzetten van een Solidariteitsproject konden ze een leuke en leerzame dag organiseren voor kinderen uit de buurt, om mensen dichter bij elkaar te brengen. Ze vertellen er meer over.
Wat doen jullie precies?
In het centrum van Leidschendam vinden jaarlijks in september de Vlietdagen plaats, met leuke activiteiten en een uitgebreid muziekprogramma. Bij de afgelopen editie hebben we voor kinderen gratis spellen georganiseerd, met als thema Green Waterdreams. Bezoekers kregen een spellenkaart met dertien activiteiten. Naast leuke en leerzame activiteiten willen we thema’s aanstippen die wij belangrijk vinden, zoals duurzaamheid en (water)vervuiling.
Zo konden de kinderen een frisbee maken van zwerfplastic, suppend afval uit het water halen of een smoothie maken door te fietsen. Voor het voorjaar gaan we opnieuw een dag vol activiteiten organiseren, nu op het scoutingterrein: het lentefeest.
‘‘Je kunt echt wat toevoegen aan het leven van kinderen’'
Waarom doen jullie dit?
We geloven dat het voor een gevoel van saamhorigheid goed is om mensen van verschillende achtergronden en sociale klassen bij elkaar te brengen. Hiervoor zijn niet veel activiteiten en daar wilden we iets aan doen. Als scoutingjongeren willen we onze vaardigheden en kennis gebruiken om een positieve impact te hebben op de gemeenschap. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, bij een vereniging of daarbuiten. Niemand mag worden buitengesloten of gepest.
Voor de organisatie van buurtevenementen zijn we op zoek gegaan naar subsidie en we vonden een mooie match met het European Solidarity Corps. Onze visies komen overeen; we willen hetzelfde bereiken. We hebben als groep een aanvraag ingediend en dat is goedgekeurd.
Met de evenementen die we als projectgroep organiseren richten we ons op kinderen, omdat zij de toekomst zijn. Je kunt echt wat toevoegen aan het leven van kinderen. Ze leren samenwerken en een opdracht afmaken. Ook maken ze vrienden en leren ze mensen kennen uit andere milieus. Daarnaast komen ouders en opa’s en oma’s mee en zij raken aan de praat. De hele buurt komt samen en er hangt een leuke sfeer.
Wat hebben jullie ervan geleerd?
Als projectgroep hebben we veel geleerd, bijvoorbeeld over het aanvragen van subsidie. Daar hadden we geen ervaring mee. Dit was de allereerste stap en daarna kwam er een hoop kijken bij de organisatie en logistiek. Er was zoveel te regelen! De dag zelf was gaaf, maar ook pittig. Het is niet niets om spellen te regelen met 75 vrijwilligers! Zelf hebben we een mooie tijd gehad bij de scouting en dat willen we doorgeven aan anderen. Het is extra gaaf om dat voor mensen buiten de scouting voor elkaar te krijgen. Daar krijgen we veel energie van.”
Wat hebben jullie nog meer gedaan?
Wij hebben ook ingezet op inclusiviteit door de spellenkaart in het Engels te maken en niet alleen in het Nederlands. Dat liep heel goed. Van de duizend spellenkaarten zijn er negenhonderd uitgedeeld. En door de gratis activiteiten konden álle kinderen meedoen aan allerlei spellen en activiteiten op en naast het water. Daarnaast hebben de deelnemers ook meer geleerd over recycling. We creëren zo meer bewustwording over de impact dat ons afval heeft op het milieu.
Wat willen jullie toevoegen in 2024?
Het was zo’n succes dat we gaan kijken hoe we dit komend jaar weer kunnen organiseren met nog meer jongeren en nog meer impact. Wel zie je dat ouders, opa’s en oma’s niet meteen een gesprek beginnen met anderen. We willen de interactie meer gaan stimuleren, te beginnen bij ons lentefeest. Bijvoorbeeld door een statafel neer te zetten, zodat mensen makkelijker een praatje kunnen aanknopen als de kinderen bezig zijn met een spel.
Renzo Ligthart (21)
“Ik ben opgegroeid met het scouting-gevoel en heb gemerkt welke invloed dat heeft op mijn leven. Zelf zat ik op het vwo en dan spreek je niet snel mensen van het vmbo. Het is goed om in aanraking te komen met mensen uit verschillende groepen of klassen. Je krijgt daardoor een veel bredere blik en een ander perspectief. Dat is het idee van solidariteit.”
Rob Kruijff (29)
“Ik vond het een uitdaging om zoveel vrijwilligers aan te sturen op een manier dat zij enthousiast zijn én doen wat er in het draaiboek staat. We waren verrast door de positieve sfeer. De vrijwilligers namen veel initiatief en bedachten van alles. Daardoor hebben we hele gave dingen voor elkaar kunnen krijgen.”