Skip to main content
Solidariteitsproject

Nienke ging voor haar studie naar Slovenië en volgde daar een vak over mensenrechten. Ze besefte er dat nieuwkomers in Nederland vaak worden vergeten en besloot daar wat aan te doen; samen met andere jongeren startte ze Solidariteitsproject 'Welkom in Den Bosch Academy'.

Paspoort

Wie zijn nou de jongeren die Solidariteitsprojecten opzetten?

 

  • Naam: Nienke Adriaans
  • Studeert: Social Work bij Avans Hogeschool in Den Bosch
  • Is: projectleider bij Solidariteitsproject 'Welkom in Den Bosch Academy'
  • Organiseert: activiteiten voor jonge nieuwkomers in de stad

Deelnemen aan de samenleving

“Vorig jaar ben ik voor mijn studie een half jaar naar Slovenië geweest. Ik volgde daar een vak over mensenrechten en dat vond ik erg interessant! Ik dacht dat we in Nederland goed bezig zijn, maar nieuwkomers worden vaak vergeten. Ik zie dat het voor nieuwkomers lastig is om volledig deel te nemen in de samenleving. Het is voor hen een grote stap om te doen wat ik doe. Ik kan ze meenemen en ze de vrijheid geven om zelf van alles te gaan doen. Zij zijn ook jong en we vinden dezelfde dingen leuk. We kijken dezelfde films en hebben dezelfde zorgen, maar zij kennen onze cultuur en de mensen nog niet.

Welkom in Den Bosch is een start-up met activiteiten voor vluchtelingen en migranten van 15 tot 30 jaar. Voor deze nieuwkomers zijn projecten opgezet als een taalcafé, taalmaatjesproject en ICT-training. Deelnemers geven aan dat ze zich alleen voelen en het contact met mensen missen in de stad. Het is vaak moeilijk om zelf naar een organisatie of vereniging te stappen. Als Nederlandse jongeren bedachten we: dan gaan we met ze mee! Samen naar het theater, door de stad lopen of een dag naar Amsterdam. We zijn een brug tussen de nieuwkomers en de inwoners van Den Bosch."

Huiskamer voor ontmoetingen

"De Academy is een Solidariteitsproject vanuit Welkom in Den Bosch. Nu maken zo’n 300 nieuwkomers gebruik van Welkom in Den Bosch en we denken dat er hiervan ongeveer 50 willen meedoen aan de Academy. In het kernteam zitten acht jongeren, waaronder een paar nieuwkomers. Hierdoor kunnen we eenvoudig checken of we organiseren wat ze willen. Vanuit de hogeschool doen nog 16 studenten mee. Het project zit nog in de ontwerpfase. We zijn nu bezig met het bedenken van activiteiten, kijken wat haalbaar is en welke organisaties willen meewerken.

We willen onder meer workshops geven voor Nederlandse jongeren en nieuwkomers en in een wijkgebouw willen we een huiskamer maken voor ontmoetingen. Zonder de subsidie van het European Solidarity Corps had dit allemaal niet gekund. Ik hoop dat er hierdoor een inclusievere samenleving komt in Den Bosch, dat mensen de meerwaarde zien van nieuwkomers en hen uitnodigen om mee te doen.”

Foto groep Solidariteitsproject

Wil jij ook een Solidariteitsproject opzetten en zo de wereld een beetje mooier maken? Bekijk op deze pagina hoe je dat doet!

Terug naar Overzicht

bgie