Skip to main content
Solidariteitsproject

Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Curaçao ontdekte Karim Saab (28) dat mensen behoefte hebben aan meer kennis en vaardigheden op financieel gebied. Hij besloot een Solidariteitsproject op te zetten om hierbij te helpen: Finanserio. Met de steun van het European Solidarity Corps maakte het team een vliegende start. “Met onze workshops krijgen jonge mensen nu informatie om goede financiële beslissingen te kunnen maken.”

Serieus met geld

Karim studeerde Financial Management aan de Universiteit van Curaçao toen hij zijn scriptie schreef met als titel How financial Literacy affected financial resilience during COVID-19 amongst young people of Curaçao. Het zette hem aan het denken over de schuldenproblematiek op het eiland. In november 2020 rondde Karim zijn studie af en besloot dat hij met zijn onderzoek iets wilde doen voor de samenleving. “Een van mijn bevindingen is dat er op Curaçao grote behoefte is aan onderwijs op financieel gebied. Daar wilde ik wat mee en vanuit het idee volgde het Solidariteitsproject Finanserio.”

De financiering en realisatie van het project bleek echter behoorlijk lastig. “Een jaar lang hebben we partners gezocht, maar dat was tijdens corona en toen twijfelden veel mensen. Het lukte niet om het project van de grond te krijgen. Tot ik in februari 2022 iemand tegenkwam die ons de weg wees naar het European Solidarity Corps. We hebben een aanvraag ingediend, maar ik had er weinig vertrouwen in; ook dit zou wel niets worden. Tot mijn grootste verbazing hebben we de toekenning gekregen. Nu konden we aan de slag. Dat was ongelofelijk!”

Afbeelding workshop Finanserio
Afbeelding buiten Finanserio

Er is geen goed of slecht, alleen leren

Finanserio helpt jonge mensen bij financiële geletterdheid door ze de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om belangrijke financiële besluiten te nemen. Daarvoor organiseert het team workshops over vier onderwerpen. “We zijn begonnen met personal budgeting. Samen met een docent van de universiteit heb ik daar een workshop over gegeven. Er volgen nog workshops over Investeren & Ondernemerschap, belastingen en verzekeringen.”

Karim vindt het mooi om te zien hoe de leden van de projectgroep zijn gegroeid. “We zijn nu met tien jongeren vanuit JCI CLIC, en we hebben enkele nieuwe leden weten te werven. Het is leerzaam om een evenement neer te zetten, hoe klein dan ook. Vanuit de evaluaties proberen we ons aanbod ook verder te verbeteren. Van fouten kun je leren: er is geen goed of slecht, er is alleen leren. Volgend jaar willen we beginnen om de kennis over te dragen aan nieuw bloed. Daarmee is het niet alleen community development, maar ook leadership development.”

‘Samen met een docent van de universiteit heb ik een workshop gegeven’

Karim over de activiteiten van zijn Solidariteitsproject

Televisie-interviews & persconferenties

Veel mensen kennen Finanserio nu, weet Karim. “We zijn in juni begonnen en ons platform groeit. We hebben ook veel media-aandacht gekregen, met televisie-interviews en persconferenties. Ook zijn we actief op sociale media. Het loopt goed en de workshops zitten vol. Het doel is vijftig deelnemers per workshop en we hebben er nu zestig. Mensen krijgen kennis over zaken die ze niet op school leren.” Karim gaat ook naar de universiteit en naar scholen om presentaties te geven over personal budgeting. “Jongeren zijn dan heel enthousiast, want het gaat over geld en daar houden ze van, haha. Ze kunnen nog veel leren.”

Met hun Solidariteitsproject wil Finanserio vooral zorgen voor bewustzijn over het onderwerp, maar de droom is om financiële geletterdheid uiteindelijk als vak in het curriculum van scholen krijgen. Karim: “We kennen hier geen schuldsanering of schuldhulpverlening, maar mensen komen wel in de financiële problemen. Ze hebben onderwijs en bescherming nodig. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het mooiste is als ik zie dat de ogen van de deelnemers gaan glinsteren als ze de informatie krijgen. Op de lange termijn moet het zorgen voor een sterkere samenleving. Het is niet voor niets een Solidariteitsproject.”

Het mooiste is als ik zie dat de ogen van de deelnemers gaan glinsteren

Karim over het doel van de workshops

Ook een mooi Solidariteitsproject opzetten?

Heb jij een tof idee waarmee je iets goeds doet voor de samenleving of voor een ander? Zet dan ook een Solidariteitsproject op! Met een groep van vijf jongeren (18-30 jaar) bedenk je een mooi plan en doe je een aanvraag. Als jullie aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangen jullie subsidie van het European Solidarity Corps om jullie project werkelijkheid te maken!

Lees op deze pagina hoe je jouw eigen Solidariteitsproject opzet.

 

Terug naar Overzicht

BE THE CHANGE!

Bruis jij ook met ideeën hoe jouw omgeving te verbeteren? Maak kennis met Solidariteitsprojecten en vind uit hoe je er een aanvraagt!

Klik hier voor meer informatie
bgie