Fingerprint Art: participatie in Delftse buurt
De Buitenhof in Delft staat bekend als kwetsbare wijk. Studenten van de TU Delft trokken de wijk in en gingen met mensen in gesprek. Met als resultaat Fingerprint Art, een Solidariteitsproject bestaande uit twee muurschilderingen. Youp van der Weijde (21) studeerde Industrieel ontwerp en vertelt over zijn ervaringen. “Het is leerzamer dan een paar maanden een vak volgen op de universiteit.”
Studenten verlaten hun bubbel en maken impact
Het begon als studieproject van vijf studenten van verschillende studies. Bij het vak Personal leadership kwamen ze bij elkaar. “Het idee was jezelf leren kennen en kijken welke impact je kunt hebben”, vertelt Youp. “Als oud-bewoner van de Gillisbuurt gaf docent leiderschapsontwikkeling Glenn Weisz ons de opdracht om in zeven weken te kijken wat we daar konden doen.” Met beperkte informatie van betrokken stakeholders uit de buurt gingen ze op pad. Youp kan zich de eerste keer in de wijk nog goed herinneren. “Op straat zagen we een mandje met eten en daarbij een briefje dat iemand het mocht meenemen. Op de terugweg was het weg. Misschien naïef, maar dat heeft me wakker geschud. Dit is ook Delft.”
Verborgen verhalen
Het beeld van een kwetsbare wijk overheerste, ook door negatieve berichten in de media. Youp: “Een gesloten gordijn, lege straat, rondrijdende politie: dat is makkelijk te zien. Als je mensen spreekt en doorvraagt, hoor je hele verhalen.” De studenten liepen rond met een groot bord en vroegen buurtbewoners iets moois op te schrijven. “Daar kwam veel positiefs uit, zoals de saamhorigheid. Die boodschap willen we overbrengen.”
Het resultaat: twee muurschilderingen op een centraal punt waar veel is gebeurd. De eerste schildering is een ontwerp van de internationale kunstenaar Tymon de Laat. Het is tot stand gekomen met input vanuit de wijk. Het kunstwerk La Perla verbeeldt een jongedame met een blik op de toekomst en staat symbool voor de verborgen parels uit de wijk. Buurtbewoners zijn enthousiast, stoppen om een foto te maken of steken een duim omhoog. “Dat is de impact waar je het voor doet”, aldus Youp. “De buurt kan nu de positieve kant laten zien. Voor de tweede schildering op de aangrenzende muur kunnen buurtbewoners hun eigen ontwerp insturen. Daarna gaan zij met elkaar deze ontwerpen ook echt op de muur schilderen. Helaas heeft dit vertraging opgelopen door corona.”
Nieuwe werelden
Het project was erg leerzaam voor de studenten. Youp: “Ik heb geleerd om uit mijn bubbel te komen. Je fietst normaal een standaardroute naar school, doet daar je ding en gaat weer naar huis. Terwijl daarbuiten een hele wereld is, in een buurt die ik niet kende. Het kost tijd, maar als je de impact ziet, wil je het zo weer doen. Je leert er altijd van, ook als het niet lukt.”
Na anderhalf jaar is de studentengroep nog steeds samen en ze willen er een langdurig project van maken. Na de tweede muurschildering willen ze alles delen met andere studenten. “Zij kunnen het project dan overnemen en met onze kennis iets nieuws starten. Een kunstroute door de wijk is het ultieme doel. Ook de gemeente en woningcorporatie zijn enthousiast. Iedereen wil door. Je kunt niet na één muurschildering zeggen: dit was het.” Ook een leuk idee voor een Solidariteitsproject? Kijk op deze pagina hoe je er een aanvraagt!