Skip to main content
Solidariteitsproject

Navjot is mede-oprichter van de Dutch Sikh Association. Vanuit deze stichting zette hij samen met andere jongeren een Solidariteitsproject op om maaltijden te koken voor daklozen in Den Haag.

“De vrijwilligersorganisatie Dutch Sikh Association is ontstaan om iets bij te dragen aan de maatschappij, geïnspireerd door de kernwaarden van het Sikh-geloof. We wilden een platform creëren waarin we zowel onze identiteit kunnen uitdragen als praktische hulp kunnen bieden aan anderen. Vanuit de stichting heb ik met vier andere jongeren een Solidariteitsproject opgezet waarbij we wekelijks maaltijden koken voor daklozen in Den Haag. Dit doen we niet alleen met vrijwilligers die aanhanger zijn van het Sikh-geloof, maar met jongeren van verschillende achtergronden.

Mijn inspiratie om dit project op te zetten, komt voort uit het concept van ‘langar’ binnen het Sikh-geloof: de traditie om in de gemeenschappelijke keuken van een gebedshuis gratis maaltijden te bieden aan iedereen, ongeacht religie, kaste, geslacht, economische status of etniciteit. Dat zorgt dus echt voor gelijkheid. De eerste Guru van het Sikh-geloof zei dat we altijd aan anderen moeten denken. In de Harmandir Sahib, de Gouden Tempel in India, worden 24/7 honderdduizenden maaltijden per dag bereid door vrijwilligers. Dat concept willen we hier op onze eigen manier vormgeven.

Met de subsidie van het European Solidarity Corps kregen we de middelen om ons vrijwilligerswerk verder te professionaliseren. We gaven eerder al weleens maaltijden aan daklozen, maar nu konden we structureel en met een vast team werken. Hierdoor is onze impact alleen maar groter geworden. Ook kregen we hele fijne begeleiding vanuit de organisatie. We hadden een sessie waarin verteld werd wat er van ons werd verwacht bij de subsidieaanvraag, we kregen feedback op onze conceptaanvraag en regelmatig checkten ze in om te vragen hoe het ging. 

Door onze hulp gingen daklozen ons steeds meer vertrouwen en deelden ze hun verhaal. Veel van hen hebben traumatische ervaringen meegemaakt en zijn door verschillende redenen op straat beland. Het raakt me om te zien dat deze mensen, ondanks alles, toch blijven doorzetten. In Nederland klagen we soms over kleine dingen, terwijl deze mensen het moeilijk hebben om de dag door te komen. Het Solidariteitsproject helpt niet alleen de daklozen, want het is ook een waardevolle ervaring voor jongeren. Ze zien dat hun tijd goed gebruikt kan worden wanneer ze anderen helpen en dat geeft voldoening.

Of ik anderen zou aanraden om een Solidariteitsproject te starten? Absoluut! Geld is niet het belangrijkste, maar het maakt het leven wel makkelijker. Als je eenmaal een mooi subsidiepotje hebt, heb je de mogelijkheid om meer impact te maken. Een tip: probeer mensen om je heen te herkennen met dezelfde doelen. Dan kan je samen echt aan wat moois werken.’’

Terug naar Overzicht

bgie