Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Cilia deed acht maanden vrijwilligerswerk in Portugal bij een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarna reisde ze op haar gemak via Spanje terug naar huis. ‘Je leert anders kijken naar dingen en zelfstandig zijn.’

Paspoort

  • Naam: Cilia van Duijn
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Woont in: Groningen
  • Werkte als: Activiteitenbegeleider in Portugal, bij een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking
  • Is nu: Student geneeskunde in Groningen

Wat heb je gedaan?

Na de middelbare school had ik geen zin meer in online lessen door corona. Daarom besloot ik een tussenjaar te nemen om een ander land te leren kennen. Een vriendin zat via het European Solidarity Corps in Frankrijk en zij heeft me geholpen.

Ik vind veel dingen leuk om te doen, dus de locatie was voor mij belangrijker dan het project. Ik heb meer dan tien mailtjes gestuurd en een aantal gesprekken gehad via Zoom, voordat ik een verzoek kreeg van een organisatie in Lissabon. Daar ben ik van oktober tot mei geweest! Er waren 75 cliënten met een verstandelijke beperking, die gebruik kunnen maken van het activiteitencentrum. Als vrijwilligers werden we verdeeld over de activiteiten, dus ik had elke dag een ander rooster. En we deden verschillende activiteiten, zoals schilderen, schrijven, bakken en wandelen.

Hoe kijk je erop terug?

Het was leuk, maar acht maanden was voor mij genoeg. Op een gegeven moment wil je weer wat anders. Ik werkte vijf dagen in de week van negen tot vier en woonde in een appartement met andere vrijwilligers uit Estland, Italië, Spanje, Griekenland, Turkije en Frankrijk. We aten vaak samen of gingen samen stad in. We spraken Engels, met af en toe een woord Portugees. Nu is iedereen weer terug in eigen land, maar we houden nog contact.

Wat heb je geleerd?

Ik kijk anders naar dingen. Mensen verschillen per persoon, maar ook per land. Dat is leuk om te merken. Ik was ook voor het eerst uit huis en leerde zelfstandig zijn, met boodschappen doen, schoonmaken en koken. Op een gedeelde kamer leer je ook met anderen omgaan. Tot slot heb ik heel veel verschillende recepten geleerd, uit allemaal verschillende culturen. Echt heel vet!

Ik was voor het eerst uit huis en leerde zelfstandig zijn

Cilia over haar Europees Vrijwilligerswerk

Wat heb je gedaan toen je vrijwilligersproject erop zat?

Met het vliegtuig ben je zo in Portugal, maar met trein en bus duurt het heel lang. Voor de terugreis naar Nederland heb ik daarom alle tijd genomen. Een vriend is naar Lissabon gekomen en we zijn met de nachtbus naar Sevilla gegaan, en met de trein naar Granada, Cordoba, Madrid en Barcelona. We zijn overal een paar dagen geweest en hebben heel veel kunnen zien. Via Parijs treinden we uiteindelijk naar huis.

Via het European Solidarity Corps heb ik een vergoeding gekregen van mijn organisatie voor de reis, op basis van het aantal kilometers. Daarnaast kreeg ik in Portugal driehonderd euro per maand om van te leven. Het appartement werd betaald. Ik gaf maandelijks tweehonderd euro uit. Het leven is goedkoop in Portugal en ik ging niet elke avond uit.

Wat ga je nu doen?

Ik studeer nu geneeskunde in Groningen, al leken veel studies me leuk. Van architectuur en civiele techniek tot geschiedenis en talen. Voorlopig vind ik mijn studie heel leuk. Ik zoek nog wel een kamer en dat is lastig, maar het op kamers gaan zelf zal voor mij na de vrijwilligerswerkervaring in elk geval geen probleem zijn.

Ook interesse in Europees Vrijwilligerswerk? Wil je iets goeds doen voor een ander en tegelijkertijd zelf een unieke ervaring beleven in het buitenland? Dan is dit misschien wel wat voor jou! Ben je tussen de 18 en 30 jaar, dan kun je via het European Solidarity Corps als vrijwilliger aan de slag in een ander Europees land. En dat kost je bijna geen geld. Lees meer over deze mogelijkheid op deze pagina.

Terug naar Overzicht

bgie