Skip to main content
Solidariteitsproject

Voor veel jongeren uit het speciaal onderwijs kan de overstap naar vervolgonderwijs een enorme uitdaging zijn. Om die overgang te vergemakkelijken, hebben Ralph Ivar, Linde, Oussama, Pepijn en Renee het Solidariteitsproject ‘L’Oiseau Bleu’ opgezet. Hierbij hebben ze een gratis cursus van acht weken ontwikkeld. Ralph Ivar vertelt hoe het idee is ontstaan, wat de cursus inhoudt en wat ze hopen te bereiken.

Ervaringsdeskundigen maken het verschil 

De projectgroep kent elkaar doordat ze samen twee filosofische middagen organiseerden op Ralph Ivars oude school. Hij komt zelf uit het speciaal onderwijs vanwege een aandoening waar hij vooral tijdens zijn jeugd last van had. "Ik kon goed leren, maar fijne motoriek en schrijven waren voor mij erg lastig." Hij heeft ervaren hoe waardevol het speciaal onderwijs kan zijn, maar ook hoe weinig aandacht er is voor de stap naar vervolgonderwijs. "Het laatste jaar wordt vooral gepraat over begeleid wonen, niet over hbo of universiteit. Die mogelijkheid wordt nauwelijks gepresenteerd. Daar willen we verandering in brengen."  

Ook een groot deel van zijn projectgroep heeft ervaring met het speciaal onderwijs, wat volgens hem van grote waarde is: "Op die manier werken we met ervaringsdeskundigen aan een project dat anderen kan helpen. We weten precies welke uitdagingen er zijn en kunnen jongeren ondersteunen om die te omzeilen." De teamleden die geen achtergrond hebben in het speciaal onderwijs, hebben wel ervaring met de obstakels in het onderwijssysteem. Iedereen brengt zijn eigen perspectief mee, waardoor het project op een unieke manier bijdraagt aan beter onderwijs. "Onze slogan is 'voor een zachte landing'. We willen jongeren helpen om die overstap naar het hoger onderwijs zo soepel mogelijk te maken." 

projectgroep

Van links naar rechts: Ralph Ivar, Linde, Oussama, Pepijn en Renee

Gratis cursus met praktische ondersteuning 

De cursus wordt georganiseerd in het HefHouse in Rotterdam en vindt in de zomer plaats op woensdagmiddagen. De eerste week staat in het teken van kennismaking en introductie. In de tweede week komen sprekers van het mbo, hbo en universiteit langs om te vertellen over de overstap. Later volgen workshops over neurodiversiteit, schrijfvaardigheden en gamified learning. Ze sluiten af met een diploma-uitreiking. 

Met de subsidie van het European Solidarity Corps worden voornamelijk de sprekers betaald en is het mogelijk om de de cursus gratis aan te bieden. Ralph Ivar: "Jongeren moeten niet worden tegengehouden omdat ze het niet kunnen betalen." Ook maakt het Solidariteitsproject andere voorzieningen mogelijk, zoals laptops voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. "Sommige jongeren hebben door hun handicap meer moeite met de leerstof. Dankzij deze middelen kunnen we echt een cursus voor iedereen maken." 

Een initiatief met grote impact 

Ralph Ivar heeft met zijn projectgroep iets aangewakkerd. Niet alleen is hij uitgenodigd in de Tweede Kamer om te praten over passend onderwijs, ook komt hij eind 2025 in het tv-programma 'Bar Laat' om meer aandacht te vragen voor het project. Op lange termijn hoopt hij dat het project zich door heel Nederland verspreidt, zodat elke jongere uit het speciaal onderwijs die de overstap wil maken, de hulp krijgt die diegene nodig heeft.  

Ralph Ivar raadt anderen aan om een Solidariteitsproject te starten. "Je werkt samen met mensen die zich willen inzetten voor hetzelfde doel en kunt extra budget aanvragen om begeleiding te krijgen van een coach. Solidariteitsprojecten zijn een geweldige manier om samen een maatschappelijk verschil te maken.’’ 

Met zijn projectgroep heeft Ralph Ivar een project opgezet dat niet alleen kansen biedt aan jongeren, maar ook een discussie op gang brengt over toegankelijkheid en ondersteuning in het onderwijs. Het laat zien hoe één initiatief een groot verschil kan maken. "Ik heb geleerd hoeveel het kan betekenen dat er mensen zijn zoals wij. Ik wil simpelweg laten zien dat ook jongeren vanuit speciaal onderwijs een opleiding kunnen vinden waar zij ambitie voor hebben. Het is heel fijn dat andere jongeren daar zelfvertrouwen van krijgen. Dat ze denken: ‘Ralph Ivar is eigenlijk best een normale jongen, dus dan kan ik het ook.’’’  

Projectgroep

Terug naar Overzicht

bgie