Skip to main content
Solidariteitsproject

Yusuf Can (26) zet zich al negen jaar in voor jongeren in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Zijn motivatie komt voort uit de armoede en criminaliteit die hij als zestienjarige om zich heen zag. En zijn bevlogenheid werkt aanstekelijk. Inmiddels zet een vaste groep jongeren zich in voor andere jongeren. Ook komen ze in contact met ouderen en andere culturen. “We willen jongeren helpen zodat ze goede keuzes maken."

Yusuf groeide op in Feijenoord en woont er nog steeds. “Ik zie in mijn omgeving veel armoede en dat jongeren daardoor in de criminaliteit belanden. Soms zijn hun ouders gescheiden en is er niet altijd eten thuis, waardoor ze stoppen met school en verkeerde keuzes maken.” Met vier vrienden ging hij activiteiten opzetten, waaronder een voedselbank. “Feijenoord staat in de top-5 van meest arme plekken in Nederland. Dat vind ik echt schokkend. Lokale ondernemers als bakkers en supermarkten steunen ons. Hierdoor hoeven kinderen niet met een lege broodtrommel naar school.”

Kansen

In 2018 richtten Yusuf en zijn vrienden de stichting Werkteam Feijenoord op. “Veel vrijwilligers zitten al jaren bij ons en we wilden de krachten bundelen en alles goed regelen.” Actief zijn voor de wijk is voor veel jongeren een steuntje in rug, ziet Yusuf. “Jongeren moeten niet in een slachtofferrol gaan zitten, maar hun verantwoordelijkheid nemen. Dan zijn er genoeg kansen en mogelijkheden, ook als ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. Daar kunnen ze mee stoppen en hun leven weer oppakken. Wij geven ze verantwoordelijkheid.”

Veilig

Bij het Solidariteitsproject Samen Sterk gaan jongeren andere jongeren activeren. Yusuf: “Ze kunnen elkaar beter aanspreken dan politie of handhaving. Jongeren kunnen elkaar corrigeren en uitleggen wat overlast is. We trainen en begeleiden ze daarbij.” Het project moet ook jong en oud en verschillende culturen met elkaar verbinden. “Door elkaar te kennen en elkaar te groeten, groei je naar elkaar toe. Dat is goed voor de sociale cohesie in de wijk. Mensen moeten zich veilig voelen in Feijenoord.”

Kracht

Bij het uitdelen van voedselpakketten tijdens corona kwamen de jongeren bij kwetsbare ouderen. Ze zagen de realiteit van mensen die het niet breed hebben. Yusuf: “Dat is best heftig en confronterend. Hoe is iemand in zo’n situatie beland?” Yusuf wil het uitleggen en zijn boodschap is helder: “Maak je school af! Grijp kansen met beide handen aan en voorkom schulden. Bedenk hoe jij succesvol kan zijn en hoe je anderen kunt helpen.” Hij ziet jongeren groeien omdat ze verantwoordelijkheid krijgen bij activiteiten. “De kracht van het project is dat jongeren bij elkaar komen en elkaar versterken, ieder vanuit een eigen denkwijze en achtergrond. We sluiten aan bij wat jongeren willen. Ik wil dat jongeren zich thuis voelen in Feijenoord.”

Solidariteitsproject Samen Sterk

Terug naar Overzicht

bgie