Mentortraining: geef een vrijwilliger de optimale begeleiding
Een Europese jongere die in Nederland vrijwilligerswerk komt doen via het European Solidarity Corps heeft begeleiding nodig. Hoe zorg je als mentor voor een optimale leerervaring? Op welke momenten en waarvoor ben je belangrijk? Dat zijn vragen die onder andere aan bod komen tijdens de Mentortraining.
Twee keer per jaar organiseren we een training voor mentoren van geaccrediteerde organisaties die actief zijn met vrijwilligerswerk binnen het European Solidarity Corps. In 24 uur leren we je hoe je jongeren binnen een internationaal programma optimaal kan begeleiden. De focus ligt hierbij op niet-formeel leren en het interculturele aspect van een dergelijke ervaring.
Waarom is de Mentortraining nuttig?
- Empoweren van het leerproces
Veel jongeren hebben moeite met het verwoorden van wat ze geleerd hebben. Het blijft vaak oppervlakkig, zoals “Mijn Engels is verbeterd” of “Ik heb internationale vrienden gemaakt”. De diepere, noemenswaardige competenties zoals zelfstandigheid, flexibiliteit en doorzettingsvermogen komen niet goed genoeg naar boven, terwijl juist die competenties later waardevol en bruikbaar zullen zijn. Bijvoorbeeld wanneer de jongere op zoek gaat naar een stage of baan. In de Mentortraining leer je hoe je de vrijwilliger die je begeleidt hier bewust van kan maken en dus het leerproces van hem of haar kunt empoweren.
- Begeleiding bij problemen
Het mentorschap kan op verschillende manieren worden ingevuld, afhankelijk van de organisatie en de vrijwilliger. Zo heeft een jongere van 18 jaar andere begeleiding nodig dan een jongere van 28 jaar. Toch doorloopt iemand die vrijwilligerswerk doet in een ander land grotendeels dezelfde stadia, waarbij bepaalde momenten extra belangrijk als het gaat om mentorschap. Hoe begeleid je een vrijwilliger bij problemen? De ervaren trainers leren je waar je als mentor wel en niet iets kunt betekenen. Het uitwisselen van praktijkervaringen tijdens de Mentortraining levert iedere training weer bruikbare tips en netwerken op.
- Rechten en plichten binnen het European Solidarity Corps
Daarnaast is het goed om te weten wat de rechten en plichten zijn van jou, je vrijwilliger en alle andere betrokkenen, zodat je je hier op kan beroepen indien nodig. Je weet immers nooit in welke situatie je terechtkomt. Om weer even op te halen waarom inzetten voor solidariteit een waardevolle bijdrage aan de samenleving levert, gaan we ook in op vragen als: Waarom financiert de Europese Commissie het European Solidarity Corps? Wat is de structuur van het programma?
- Jouw stijl van begeleiden
Ten slotte gaan we in op jouw stijl van begeleiden. Ben je iemand die nadrukkelijk aanwezig is of juist coacht van een afstand? Er bestaan een aantal kwaliteiten die goed van pas komen bij het begeleiden van vrijwilligers. Zo zorgt empathisch vermogen ervoor dat je tussen de regels door kunt lezen. We gaan in op hoe jij de kwaliteiten die jij al bezit kunt maximaliseren, maar kijken ook welke kwaliteiten handig zijn om te trainen. Hoe bewuster je bent van jouw stijl van begeleiden, hoe groter de impact zal zijn bij de vrijwilliger.
Houd de agenda in de gaten voor de data van de eerstvolgende Mentortraining. Deelname is alleen mogelijk voor mentoren van organisaties die geaccrediteerd zijn binnen het vrijwilligersprogramma van het European Solidarity Corps.
Bij vragen kun je mailen naar esc@nji.nl.