Het Verenigd Koninkrijk vormt dankzij de Brexit geen Programmaland voor projecten en contracten die worden afgesloten vanaf de Aanvraagronde 2021.

In de brexitdeal zat voor jongeren en -organisaties een verrassing: het Verenigd Koninkrijk zal niet meedoen aan het nieuwe programma European Solidarity Corps 2021-2027. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk geen Programmaland zal vormen voor projecten en contracten die worden afgesloten vanaf de oproep voor de Aanvraagronde 2021. Lopende projecten binnen het programma European Solidarity Corps die geselecteerd zijn tijdens de programmaperiode European Solidarity Corps 2014-2020 zullen financiering blijven ontvangen voor de volledige duur van het project. Voor deze projecten blijft het VK deelnemen als Programmaland.

Vrijwilligerswerk? Visum verplicht!

Dit houdt in dat projecten en contracten (bijvoorbeeld van Europese Vrijwilligers) die goedgekeurd zijn in het programma 2014-2020 nog steeds mobiliteiten kunnen plannen naar het VK. Bij het plannen van een mobiliteit naar het VK moet sinds 1 januari 2021 echter rekening gehouden worden met de nieuwe Britse vereisten qua reisdocumenten en verblijfsrecht, ook bij reeds goedgekeurde en lopende projecten. Ga je na 1 januari 2021 dus Europees Vrijwilligerswerk doen in het VK, dan is een visum verplicht!

 Waar je op moet letten:

Meer informatie

Heb je vragen over de Brexit en jouw European Solidarity Corps-project? Neem dan gerust contact met op met het Nationaal Agentschap.

Handige links

Op de website van de Europese Commissie vind je altijd de laatste informatie over de gevolgen van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU voor organisaties en individuele deelnemers.

Op de website van de Rijksoverheid vind je de laatste informatie over de gevolgen van de Brexit en de veranderingen voor Nederlanders in 2021:

Meer informatie over regels rondom mobiliteit naar het Verenigd Koninkrijk is te vinden op GOV.UK:

Terug naar Nieuws

bgie