Skip to main content

Solidariteitsprojecten

Ken je jongeren tussen de 18 en 30 jaar die een idee hebben om iets goeds te doen voor hun omgeving of community? Zij kunnen met een groep van minimaal vijf jongeren een Solidariteitsproject opzetten.

Solidariteitsprojecten zijn lokale projecten in Nederland, bedacht, opgezet en uitgevoerd door jongeren. Door subsidie aan te vragen, ontvangt de projectgroep bij goedkeuring geld om het project werkelijkheid te maken. Dit geeft hen de mogelijkheid om iets goeds te doen voor anderen en biedt hen de kans om nieuwe ervaringen op te doen.

Direct naar stappenplan

Wat betekent een Solidariteitsproject voor jongeren? 

Met een Solidariteitsproject doen jongeren iets goeds voor anderen, terwijl het hen tegelijkertijd zelf ook veel brengt. 

  • Ze doen iets wat zij leuk vinden
  • Het staat goed op het cv
  • Ze betekenen iets voor een ander
  • Ze doen en leren nieuwe dingen
  • Ze dragen bij aan een betere wereld

Wat kun je doen als organisatie?

  • Informeer jongeren over Solidariteitsprojecten en breng ze met ons in contact!
  • Ondersteun jongeren bij de aanvraag en treed op als wettelijk vertegenwoordiger om zo een administratief gedeelte van de aanvraag op je nemen.
  • Begeleid de jongeren als coach. Ze kunnen hiervoor tijdens het project extra subsidie aanvragen en bepalen zelf welke hulp of expertise nodig is. Ze kunnen hiervoor één of meerdere coaches of een organisatie inschakelen.

Zo werkt het

1

Ondersteun jongeren bij projectaanvragen

Help jongeren verder met hun projectidee en begeleid hen tijdens het project.

Meer informatie
2

Krijg een EU-login voor ondersteuning

Jouw organisatie heeft geen Kwaliteitslabel nodig. Wel registreer je jouw organisatie.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Een groep van minimaal vijf jongeren (tussen de 18 en 30 jaar) kan subsidie aanvragen voor een Solidariteitsproject. Solidariteitsprojecten zijn lokale projecten; bedacht, opgezet en uitgevoerd door een groep jongeren, om iets moois te doen in hun eigen omgeving. Zo’n project geeft ze de mogelijkheid om iets goeds te doen voor anderen en nieuwe dingen te leren. 

Ze bedenken een tof idee waarmee ze (lokaal) iets goeds doen voor een ander, de maatschappij of het klimaat. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangen ze als projectgroep geld om het project werkelijkheid te maken. Een Solidariteitsproject kan twee tot twaalf maanden duren. Tijdens het Solidariteitsproject doen ze deeltijd vrijwilligerswerk in Nederland (na school, ’s avonds, in het weekend, tijdens vakanties). 

Alles is mogelijk, zolang jongeren samen iets goeds doen voor een ander (bijvoorbeeld de buurt of een speciale doelgroep) of voor de maatschappij in zijn geheel (bijvoorbeeld landelijk of voor het klimaat). Dit kan bijvoorbeeld zijn dat ze activiteiten organiseren voor jongeren in het buurtcentrum, senioren lesgeven in digitale vaardigheden of rolstoelbasketbal organiseren voor kinderen met en zonder beperking. Voor de maatschappij in zijn geheel kunnen ze bijvoorbeeld de Sustainable Development-goals promoten onder mbo-studenten of op festivals in gesprek gaan met mensen om bewustwording omtrent gender(on)gelijkheid te vergroten.

Alles mag, zolang ze het maar vrijwillig doen, naast studie of werk en met een groep van minimaal vijf mensen tussen de 18 en 30 jaar.

Er zijn jaarlijks een aantal deadlines, dus vaste momenten waarop ze de aanvraag kunnen insturen. Na het indienen van een aanvraag duurt het nog drie maanden voordat ze kunnen starten; we hebben twee maanden nodig om alle aanvragen te beoordelen, en als de aanvraag wordt goedgekeurd duurt het een maand om alle administratieve zaken af te handelen.

De deadlines zijn meestal in februari (voor projecten die starten na 1 juni), mei (voor projecten die starten na 1 augustus) en oktober (voor projecten die starten na 1 januari).

In onze agenda zie je wanneer de volgende deadline is. 

Met een groep kunnen jongeren de verantwoordelijkheid van een project verdelen, wat bijdraagt aan het plezier en een optimale leerervaring. Een Solidariteitsproject kan niet altijd een perfect uitgevoerd project zijn waarbij alle vooraf gestelde doelen zijn behaald, maar is voornamelijk een kans om te leren door proberen en zo de cv te boosten. Niet-formeel leren noemen we dat. Door dit met een groep te doen, oefenen ze ook met samenwerkingsvaardigheden; een belangrijke competentie in zowel werk als studie.

Daarnaast is het ook veel gezelliger en leuker om samen een project op te zetten waar ze allemaal blij van worden! 

Een Solidariteitsproject starten kost eigenlijk alleen maar tijd. Er is subsidie beschikbaar, dus veel kosten kunnen daarmee worden gedekt. Deze wordt wel in twee delen uitbetaald: 80% voorafgaand aan het project en 20% nadat het eindverslag is goedgekeurd. Dat betekent dus dat de laatste 20% eerst voor moet worden geschoten.

Dit verschilt per project. Jongeren besteden tijd aan de voorbereiding van de aanvraag: ze werken hun idee uit tot een concreet plan en dienen een aanvraag in. Als ze al concreet hebben wat ze willen doen, dan kost een aanvraag indienen minder tijd dan wanneer ze nog iets moeten bedenken. 

Deze tijd aan voorbereiding investeren ze dus voordat ze weten of ze ook echt subsidie gaan ontvangen voor hun project. Als het project goedgekeurd wordt, dan is het aan de jongeren hoeveel tijd ze aan het project besteden. Ze stemmen onderling af wat nodig is om het project succesvol uit te voeren en verdelen de taken. Er zijn geen richtlijnen wat betreft de tijd die ze minimaal aan het project dienen te besteden.

Nee, een Solidariteitsproject moet altijd een initiatief zijn van een groep jongeren. Als organisatie kun je de jongeren wel helpen bij het indienen van de aanvraag en optreden als wettelijk vertegenwoordiger, om zo een administratief gedeelte van de aanvraag op je te nemen.

Bij een toegekend project krijgt de organisatie de subsidie, om deze volledig door te geven aan de jongeren. De organisatie krijgt voor deze rol geen subsidie of vergoeding; de gehele subsidie dient ten goede te komen aan het project.

De jongeren kunnen gedurende de looptijd van het project een extra subsidie aanvragen van bijna € 3000 voor de inzet van een coach. Zij kiezen zelf wat voor begeleiding, coaching, hulp of expertise ze nodig hebben voor een goede uitvoering van hun project en zoeken daar een of meerdere coaches of experts bij. Het is mogelijk dat de jongeren van de projectgroep de organisatie hiervoor inschakelen.

bgie